AVFALL OCH ÅTERVINNING

SOPNEDKAST

Att ha fungerande sopnedkast är en riktig retro-lyx! 

Sopnedkasten är endast avsedda för hushållsavfall. Det blir lätt stopp i dem, så se till att inte kasta i för mycket eller för proppfulla påsar. Allt avfall ska vara väl förpackat i en icke läckande påse innan det kastas i sopnedkastet. 

Det är absolut förbjudet att slänga glas eller porslin i sopnedkastet.

ÅTERVINNING OCH GROVSOPOR

På baksidan har vi återvinningskärl för kartong, tidningar, ofärgat och färgat glas, plast, metallförpackningar och matavfall. 

Övrig återvinning och grovsopor måste köras till kommunens miljöstationer eller avfallsanläggningar. Detta gäller även om du har mycket eller skrymmande avfall. (Det är inte ok att pressa ner alla kartonger från ett nytt IKEA-kök i kartongåtervinningen!)

Närmsta kommunala återvinningsstation finns på Mariedalsvägen, vid gatuköket “Snabbt och Gott” precis mitt emot Kronprinsen.

Vid behov kan du kontakta styrelsen och beställa en egen extra tunna.

Bruna avfallspåsar för matsortering finns nere i källaren. Om de är slut, var vänlig och kontakta styrelsen för att beställa extra.

Att sopsortera är lagstadgat enligt miljöbalken. Det är också ett krav från Malmö Stad. Föreningen kan få böter om inte vi boende sorterar soporna korrekt, vilket påverkar vår ekonomi och på sikt avgifterna. Alla måste sopsortera! 

Om du är osäker på hur du ska sortera, besök sysav.se, läs broschyren Sortera & Återvinn  eller titta på informationsbladet som kommer från VA SYD varje kvartal i brevlådan. 

Byggavfall får INTE lämnas i trapphusen, gångarna framför porten eller trottoaren. Detta är utrymningsvägar. Byggskräp måste forslas bort samma dag. 

DEPONI

För att göra sig av med deponirester så får man ta sig till en av de återvinningscentraler som finns i Bunkeflo eller i Norra Hamnen. Dock finns det en ”farligt-avfall-bil” som stannar på utvalda ställen i stan. Här nedan finner ni en länk till den: